מדריך בניית טרריום והתאמתו לטרנטולה
- Itamar Arie
- 28 ביוני 2022
- זמן קריאה 6 דקות
עודכן: 27 ביולי 2022
במדריך הבא, נעסוק בבניית טרריום לטרנטולה, איך להתאים את הטרריום לסוגי הטרנטולות השונים, מה מומלץ להכניס לטרריום, אספקת מים ואויר ועוד.
נבחן את השוני בהכנת טרריום, בין הקבוצות הבאות:
1. טרנטולה קרקעית
2. טרנטולה אילנית
3. טרנטולה מתחפרת (אילנית או קרקעית)
הכנת טרריום
אם תיגשו לחנות חיות ותבקשו את הטרריום הכי קטן שלהם, הוא יהיה מתאים לטרנטולה מתבגרת, באורך כולל של 4-5 סנטימטרים. אז מה עושים אם רכשנו סלינג בגודל של סנטימטר אחד או אפילו קטן יותר? מכינים לבד. בכלל, ישנם מגדלים שיימנעו כמעט לגמרי מקניית טרריומים מוכנים, גם לטרנטולות הבוגרות שלהן. למה? כל אחד וסיבותיו כמובן, אך הסיבות העיקריות הן שמרבית הטרריומים לא בנויים לשמור על לחות גבוהה, הם יקרים והם תופסים הרבה מקום. הבעיה הולכת ומתגברת ככל שיש למגדל יותר טרנטולות באוסף שלו כמובן, ואם אתם מגדלים צעירים אז קחו בחשבון שגם אתם תוך זמן קצר תגדילו את האוסף שלכם, כי אין מה לעשות, זה תחביב ממכר מאד!
במדריך שלפניכם, תלמדו איך להכין טרריום בבית, שיתאים כמו כפפה לסוג הטרנטולה שלכם ולגודלה, בעלות אפסית כמעט.
כמה דוגמאות לכלים מתאימים עבור הטרנטולה שלכם, מרגע בקיעתה ועד לאורך של כ 5 סנטימטרים:

1. כלי עבור טרנטולה עד 1.5 סנטימטרים אורך
2. כלי עבור טרנטולה קרקעית עד 3 סנטימטרים אורך
3. כלי עבור טרנטולה קרקעית\מתחפרת עד 3 סנטימטרים אורך
4. כלי עבור טרנטולה אילנית\מתחפרת עד 3 סנטימטרים אורך
5. כלי עבור טרנטולה אילנית\מתחפרת עד 6 סנטימטרים אורך
6. כלי עבור טרנטולה קרקעית\מתחפרת עד 6 סנטימטרים אורך
גודל הטרריום
כשניגשים להכין טרריום לטרנטולה, השאלה הראשונה שנשאל היא לאיזה גודל של טרריום הטרנטולה שלי זקוקה?
הנחת היסוד אצל מרבית האנשים היא שכמה שיותר גדול יותר טוב ושככל שהטרריום יותר גדול כך הטרנטולה תרגיש פחות שבויה או יותר מאושרת.
ייתכן שכך המצב היה אם לא היינו מדברים על טרנטולות. בית המחיה של הטרנטולה בטבע מסתכם באיזור קטן מאד. את מרבית זמנה תבלה הטרנטולה במסתור שלה שהוא לא גדול בהרבה מגופה, ורק חלק קטן מאד מהזמן היא תסתובב בקרבת המסתור.
כמובן שזוהי תכונה סובייקטיבית וישנן טרנטולות שמבלות את רוב זמנן מחוץ למסתור וישנן כאלו שיצאו מהמסתור רק פעם בכמה חודשים.
מה יקרה אם נשכן טרנטולה בטרריום גדול מדי עבורה?
ברוב המקרים הטרנטולה תיצור לעצמה "בית בתוך בית" באמצעות קורים או אדמה ותישאר בו עד שתגדל מספיק כך שגודל הטרריום לא יפחיד אותה יותר. במקרים קיצוניים, חוסר התאמה של הטרריום לטרנטולה עלול גם להביא למותה, בין אם מנפילה מגובה או מסטרס.
איך קובעים את גודל הטרריום?
משתדלים ליישם את חוק ה X4. שאומר ששטח הטרריום צריך להיות בערך פי ארבע מגודלה של הטרנטולה, ביחס לסוגה. מה זה אומר?
עבור טרנטולה קרקעית, היקף הכלי הוא הפרמטר החשוב ולא גובהו ולכן נבחר בכלי שהיקפו הוא פי חמש מגודל הטרנטולה ונעביר אותה לכלי הבא כאשר היקף הכלי קטן לפי שלוש מגודלה של הטרנטולה. זאת אומרת שאם הטרנטולה היא באורך 5 סנטימטרים, כלי בעל היקף של כ 20 סנטימטר יהיה לה מושלם.

עבור טרנטולה אילנית, גובה הכלי הוא הפרמטר החשוב ולא היקפו ולכן נבחר בכלי שהגובהו הוא פי חמש מגודל הטרנטולה ונעביר אותה לכלי הבא כאשר היקף הכלי קטן לפי שלוש מגודלה של הטרנטולה. זאת אומרת שאם הטרנטולה היא באורך 5 סנטימטרים, כלי בעל גובה של כ 20 סנטימטר יהיה לה מושלם.

עבור טרנטולה מתחפרת, גובה הכלי או היקף הכלי פחות חשובים, מה שחשוב יותר הוא עומק המצע. בין אם נבחר בטרריום לקרקעית או לאילנית, עומק המצע צריך להיות לפחות פי 1.5 מאורך הטרנטולה . זאת אומרת שאם הטרנטולה היא באורך 5 סנטימטרים, עומק המצע צריך להיות 7-8 סנטימטרים לפחות
אוורור הטרריום
כל טרריום חייב מערכת אוורור יעילה, אשר תדע מצד אחד לספק אויר חדש לטרריום ומצד שני לאזן את כמות הלחות בטרריום.
רצוי למקם את פתחי האוורור בדפנות העליונות של הכלי ובמכסה. על הפתחים להיות קטנים מספיק שהטרנטולה לא תוכל לעבור דרכם, במיוחד כאשר מדובר בסלינג.
כמו שציינו, ניתן לווסת את הלחות בכלי באמצעות האוורור. לטרנטולות שזקוקות ליותר לחות בכלי, יוצרים פחות חורי אוורור וכך מגדילים את אחוזי הלחות בתוך הטרריום.
על מנת ליצור סירקולציה בטרריום, יש לחורר את דופן הכלי מבחוץ כלפי פנים ואת מכסה הכלי מבפנים כלפי חוץ.

ישנם טרריומים אשר מגיעים עם מכסה רשת. מכסה רשת אינו מתאים לטרנטולות, גם מכיוון שהלחות לא נשמרת בכלי, גם בגלל שהטרנטולה יכולה לקרוע את הרשת עם הניבים שלה ולברוח וגם בגלל שהניבים או הטפרים שלה עלולים להיתפס ברשת ולפצוע אותה. במידה ויש לכם טרריום עם מכסה רשת, ניתן בקלות רבה לאטום את המכסה עם פרספקס מחורר ולהמשיך להשתמש בטרריום.
לחות ושתיה
כל הטרנטולות זקוקות ללחות בטרריום. הלחות נעה בין 65-90 אחוזי לחות, בהתאם לסוג הטרנטולה ולאקלים בארץ מוצאה. בנוסף, למרות שהטרנטולות מקבלות את מרבית הנוזלים שהן זקוקות להן מאכילה, עדיין חשוב מאד לדאוג למקור מים בטרריום. אצל סלינגים וטרנטולות אשר באות מאיזורים יבשים יותר, מספיק להרטיב את המצע באיזור אחד של הכלי. זה ייצור מספיק לחות עבורן והן יכולות לשתות מהאדמה עצמה, עבור טרנטולות מתבגרות ובוגרות עדיף לשים כלי עם מים בתוך הטרריום. ניתן להתחיל בפקק קטן של בקבוק ולהגדיל עם הזמן. חשוב לשמור על כך שתמיד יהיו מים בכלי ומכיוון שהטרנטולה אוהבת לזרוק שאריות אוכל למים, צריך לדאוג לתחלופת מים בכלי כל כמה ימים.
מצע
ישנם לא מעט סוגי מצע שניתן לרכוש עבור הטרריום ולכל מגדל יש דעה והעדפות משלו. אנחנו משתמשים באדמת כבול אורגנית, שעל פי הנסיון שלנו היא המצע הטוב ביותר עבור הטרנטולות. לא ניכנס במדריך זה לסוגי המצע האפשריים, אלא רק נאמר שכל מצע קנוי הוא עדיף על מצע שהבאתם מבחוץ או שמקורו לא ידוע לכם. מצע שהבאתם מבחוץ כגון אדמה, עלול להכיל מליוני יצורים חיים, טפילים, ואוייבים. בנוסף המצע עלול להכיל חומרים כימיקלים ודשן.
כמות המצע בכלי:
עבור טרנטולות קרקעיות מתבגרות אנו שמים לפחות 5 סנטימטרים של מצע ועבור טרנטולות קרקעיות בוגרות נשים לפחות 10 סנטימטרים של מצע. בכל מקרה, אם הכלי עמוק ובעל מכסה ולא דלת הזזה, נדאג למלא אותו באדמה על מנת שהטרנטולה תהיה קרובה לשפת הכלי. זה חשוב מפני שכאשר הדפנות הבוהים, יהיה קשה יותר לטפל בטרנטולה וגם מכיוון שאם טרנטולה קרקעית נופלת מגובה לא רב היא עלולה להיפצע ואף למות.
עבור טרנטולות אילניות, בכל גיל, עומק המצע אינו חשוב ולכן אין צורך ביותר מ 5 סנטימטרים של מצע. מה שחשוב לשמור אצל האילניות הוא שיהיה להן מספיק גובה בטרריום כדי לטפס אז נמלא את הטרריום בלא יותר משליש מגובהו במצע. עבור הטרנטולה האילנית חשוב מאד גם לדאוג להניח אביזר אנכי כלשהו כמו ענף או מקל בטרריום כדי שתוכל לטפס בבטחה.
עבור טרנטולות מתחפרות, עומק המצע הוא החשוב ביותר וצריך שיהיה בטרריום שני שליש מצע לפחות.

מחסה
מרבית הטרנטולות יהנו ממחסה שיושאר עבורן בטרריום. המחסה יכול להיות עשוי מחומר סינטטי כגון פלסטיק, מחומר אורגני כגון קליפת עץ ואפילו ניתן לבנות מחסות מחימר אורגני.
במידה ובחרנו להכניס קליפת עץ לתוך הטרריום, יש לבחור קליפת עץ ללא שרף ולחטא אותה היטב ולנקות אותה מהמזיקים ומהשמנים הטבעיים שמכילת קליפת העץ שעלולים להיות רעילים לטרנטולה.
כדי לעשות זאת יש להניח את העץ בתוך מים במשך 24 שעות, לאחר מכן להכניס אותו לתנור בטמפרטורה של 100 מעלות לפחות לחצי שעה ועד לייבוש מלא של העץ.
*חשוב להזכיר שלא רצוי ליצור מחסה מחומר שעברו אינו ידוע לך מכיוון שהוא יכל לבוא במגע בעבר עם חומר כימי או כל חומר מזיק אחר.
מי שרוצה להשקיע בטרריום יכול לקנות מחסה מוכן, כמו אלו שמוכרים עבור אקווריומים, או לקנות קליפת שעם. קליפת עץ השעם היא החומר הכי ידידותי לטרנטולה ממספר סיבות: הוא אורגני, הוא לא סופח נוזלים כמעט ולכן אינו מתעפש והוא לא מכיל שמנים רעילים עבור הטרנטולה.
אנחנו ממליצים על פיתרון פשוט בטוח וזול בעניין המחסה – חצי עציץ סוקולנט, שטוף היטב במים וסבון:

דקורציה
עד עתה הכנסנו לטרריום את הכלים והאביזרים שנחוצים עבור גידול הטרנטולה. מגדלים רבים מוסיפים עוד אביזרים לטרריום בכדי להעשירו עבור התצוגה. ניתן להוסיף אבנים, כלי נוי לאקווריומים, צמחים מלכותיים, צמחים חיים, עץ ועוד. במרבית המקרים, אביזרי הדקורציה אינם מועילים לחיי הטרנטולה, ולמרות שאין שום מניעה להכניסם לטרריום, יש לשים את בטיחות הטרנטולה בראש ולדאוג שהאביזרים ממוקמים בצורה יציבה ובטיחותית בטרריום ושהם עברו חיטוי מתאים במים וסבון או בתנור (הנחיות עיקור בתנור נמצאות מעלה, בסעיף מחסה). במידה ומוסיפים צמחים חיים, יש לזכור שמרבית הצמחים לא יישרדו בלחות הגבוהה, הם נרקבים בקלות רבה בטרריום והם עצמם מהווים מקור לטפילים אשר עלולים להזיק לטרנטולה.
*במקרה ואתם מעונינים לשכן את הטרנטולה בטרריום אשר מידותיו גדולות מדי עבורה, תוכלו באמצעות דקורציה להקטין לה את שטח החלל וכך למנוע ממנה סטרס מיותר.
חימום הטרריום
ישנם מגוון דרכים לחימום הטרריום, כל מגדל בוחר את הדרך המאימה ביותר עבורו. מדריך על אמצעי חימום לטרנטולה ניתן למצוא בקישור הבא:
סיכום
במדריך זה סיפקנו לכם את הכלים הנכונים עבור הכנת טרריום, בין אם רכשתם טרריום בחנות וזקוקים להתאמתו לתנאי הטרנטולה, או שאתם מעונינים לבנות טרריום ביתי מלא. השתדלנו לתת לכם כלים ולא פתרונות, כדי שתוכלו ליישם אותם מאיזה חומר גלם שתבחרו. הכל מקרה, חשוב תמיד לדאוג מעל לכל לבטיחות הטרנטולה ולכך שסביבתה מתאימה לה בתנאי החום, הלחות, המחסה והמצע. אם תקפידו על כך ותשמרו גם על הטרריום נקי משאריות אוכל, הטרנטולה שלכם תגדל בשלום ובשלווה. את המצע יש להחליף לא יותר מפעם בחצי שנה או במידה והוא מתעפש. כאשר מעבירים את הטרנטולה לכלי חדש, יש לעשות זאת כשבוע-שבועיים לאחר ההתנשלות ולא לפני, כי במידה ותעבירו את הטרנטולה כשהיא במצב של פרה-מולט היא עלולה להיכנס לסטרס ולא להתנשל. בנוסף לכך במיוחד אם מדובר בטרנטולה אגריסיבית יותר, אחרי ההתנשלות היא תהיה במצב יותר עדין והסיכוי להעביר אותה בקלות ללא התנגדות גדולה מצידה גדול יותר.
ניסיון אישי
מעבר לכל העצות שאיגדנו במדריך זה, הכי טוב יהיה לעקוב אחרי התנהגות הטרנטולות שלנו ולפעול בהתאם. ישנן טרנטולות שירגישו יותר ביטחון עם צמחיה בכלי וזה יעודד אותן לצאת יותר מהמחסה שלהן, ישנן טרנטולות שאוהבות מאד לעצב את המצע בטרריום שלהן לעיתים קרובות אז נוסיף להן יותר מצע, ישנן טרנטולות שאוהבות לטוות את ביתן בעצמן אז נמעיט בדקורציה וכו. גם במינים שידועים בהתנהגות כזו או אחרת, תמיד יהיו יוצאות מן הכלל ולכן אלמנט הצפייה והמעקב אחר התנהגות הטרנטולה הוא חשוב מאד. אנחנו ממעיטים בקניה של טרריומים מוכנים, בעיקר בגלל שאנחנו מוצאים אותם לא לגמרי מתאימים לתנאי הטרנטולה, אך גם בגלל העלות היקרה שלהם והריגוש הכרוך בהכנת הטרריום לבד והתאמתו לטרנטולה.
לסיום, נשתף דוגמה לטרריום סטנרטי, בהכנה ביתית, (בעלות כוללת של 20 שקלים) עבור טרנטולה קרקעית בוגרת:


Comments